17 d’octubre 2005

ESTATUTS, ENQUESTES I EL PERIÓDICO

Després de les primeres tronades per l’Estatut –estic convençut que la tempesta de debò encara està per arribar, i de les primeres enquestes que van sortir a d’altres diaris on semblava que els catalans volíem enfonsar Espanya, esperava amb interès el baròmetre de tardor de El Periódico. Del baròmetre es desprén que hi ha un gran desconeixement sobre el què proposa el nou Estatut però, alhora, un cert reconeixement de l’especificitat de Catalunya en el marc espanyol.

Hi ha, però, un altre punt del baròmetre que m’ha generat confusió. No acabo d’entendre que un diari fet –i ben fet- a Barcelona, inclogui en el baròmetre de tardor líders com Manolo Chaves, Josu Jon Imaz, Juan José Ibarretxe o el mateix José M. Anzar i, en canvi, no hi surtin per enlloc en Josep Antoni Duran i Lleida i en Joan Puigcercós –si prenem el Congrés dels Diputats com a punt de referència- o n’Artur Mas i en Josep Lluís Carod-Rovira –si és el Parlament de Catalunya l’enfocament escollit-.

És un error greu. Greu perquè oblida els representants de dues de les tres primeres formacions polítiques de Catalunya. I greu perquè el més perjudicat per aquesta mena “d’errades” és El Periódico de Catalunya. Ni Esquerra, ni Convergència i Unió. Qui en surt més mal parat de tot plegat és l’objectivitat del primer diari català.