18 d’abril 2007

EL DESPLEGAMENT DE L'ESTATUT

A la darrera reunió del Consell d'Impuls i Seguiment del desplegament de l'Estatut en CAROD-ROVIRA volia prendre uns acords per traslladar al Govern, en el sentit de marcar les prioritats de negociació amb l'Estat a la reunió que s'havia de dur a terme -i que es va dur a terme- el 16 d'abril. Val a dir que els representants de Convergència i Unió vam recolzar les prioritats proposades, en el benentès que no eren fruit d'un acord del Consell, sinó que eren les prioritats que el nostre Grup ja havia plantejat en seu parlamentària.

Aquestes prioritats eren:
  • Traspàs de rodalies
  • Traspàs de la inspecció de treball
  • Traspàs de les polítiques actives d'ocupació
  • Desclassificació dels aeroports de Sabadell, Girona i Reus com aeroports d'interès general (qüestió aquesta que no és, de fet, estrictament estatutària)

Ja hi ha hagut la reunió i sembla que només hem avançat en la desclassificació dels aeroports de Sabadell, Girona i Reus.

De la resta, el més calent a l'aigüera. Sobre Rodalies, com que a l'Estat li deu fer vergonya dir que no en vol parlar, ens diuen que ja en parlarem més endavant. I mentrestant, per si de cas, s'empesquen que des del 1996 ja podíem haver-les demanat (per tant els Governs Pujol) i la Mercè SALA ens comunica a través dels mitjans que ella mateixa, sent directora de RENFE, es va oferir a la Generalitat entre el 1991 i el 1994 a traspassar el servei de Rodalies, però que la Generalitat no hi va estar interessada. Per tant, no ens ho volen donar, i com a motiu filtren notícies que volen deixar entreveure que en el fons els catalans no volem les Rodalies perquè fa 15 anys -quan el sistema de finançament català era tot un altre- no ho vam voler.

De la inspecció de treball i les polítiques actives d'ocupació, ni una paraula. Si aquestes eren les prioritats del Govern català, algú em pot dir què passarà amb el que no és prioritat del Govern?