13 de setembre 2008

L'ESTELADA A GRÀCIA

Avui em fico de peus a la galleda. Però porto uns quants dies donant-li voltes i no me'n puc estar. Em fico de peus a la galleda, reitero. Però sé que m'hi estic ficant. 

I com que sé que entro en terres pantanoses hauré de fer allò tant absurd en democràcia, però alhora tan necessari a la nostra democràcia d'avui, de donar explicacions i aclariments abans de començar a desenvolupar el que vull dir. Més que res per evitar que algú em jutgi abans d'hora.

No sóc homòfob. No em considero un independentista radical. No tinc res contra els gais, les lesbianes i la resta que els acompanyen. Tampoc tinc res contra els qui no els agrada l'estelada o aquells que li donen unes connotacions que segurament tampoc acaba de tenir. Sóc catalanista i humanista. Humanista i catalanista. Pel meu país vull les màximes cotes de llibertat a les que es pugui arribar en cada moment. Per a les persones del meu país exactament el mateix. Per a totes les persones del meu país, vinguin d'on vinguin, siguin de la raça que siguin, tinguin la sexualitat que tinguin. La qual cosa vol dir, també, que reclamo la meva llibertat a dir el que penso i el meu dret  a que la meva llibertat sigui respectada.

L'Ajuntament de Barcelona, el seu alcalde, Jordi HEREU, i els partits que li donen suport -PSC i ICV-, i el mateix esquema traslladat a Gràcia, és a dir, l'alcalde Guillem ESPRIU, i els partits que li donen suport -PSC i ICV- s'han escandalitzat aquesta setmana pel fet de que la Junta de Portaveus a Gràcia va aprovar penjar l'estelada a un lloc visible de l'Ajuntament de Gràcia en commemoració del centenari de la seva creació.

És correcte, legal, haver-ho fet? Les forces que ho van impulsar i recolzar -ERC i CiU- entenem que és correcte, que és legal i, jo hi afegeixo, a ningú fa mal. Les forces que s'hi van oposar -PSC i ICV- i la força que per desídia ho va permetre -PP- consideren que no és correcte, que no és legal i que això fa més mal que bé.

El meu partit, Unió Democràtica de Catalunya a Gràcia, del qual sóc portaveu a l'Ajuntament de Gràcia, quan va ser informat de la iniciativa no s'hi va oposar. No descobreixo res si dic que Unió, com a partit, com a col·lectiu, no és un gran entusiasta d'allò que va lligat a l'estelada. No descobreixo res tampoc si dic que a Unió també hi ha militants a qui no només no ens molesta la idea de independència, sinó que la seguim mantenint com objectiu final. Que no vol dir que haguem de convocar un referèndum el 2014, quedi clar.

Ara, davant aquestes forces que s'autoanomenen progressistes i alhora catalanistes però que els ha fet una por horrorosa penjar l'estelada del balcó de l'Ajuntament i han encarregat informes legals que els han permès dir que l'acció no estava ajustada a dret només puc dir-los que a partir d'ara el dia de l'Orgull Gai tampoc podran fer el que normalment han fet sense encomanar-se ni a Déu ni al diable: penjar la bandera gai del balcó de l'Ajuntament.

Abans d'ahir em deia un dirigent socialista a Gràcia que aquesta comparació no era correcta perquè avui no hi ha cap partit homòfob a Gràcia, i pertant la bandera gai es pot penjar sense cap problema perquè genera consens i que, en canvi, el que representa l'estelada no genera consens i, en conseqüència, no es podia penjar. Són naps i cols. No els barregem. Que a mi no m'agradi que l'Ajuntament pengi la bandera gai no em qualifica directament d'homòfob. De la mateixa manera, el fet que en Guillem ESPRIU, en Xavier BARBERÀ i demés no hagin volgut penjar l'estelada no em permet qualificar-los de feixistes o espanyolistes radicals.

Aquesta és la gran diferència: mentre que per a ells que a mi em molesti penjar la bandera gai els habilita per acusar-me d'homòfob, a mi no se m'acudirà mai acusar-los de feixistes o espanyolistes radicals pel fet de no haver volgut penjar l'estelada.

De fet, la lliçó que tots plegats hauríem d'aprendre del que alguns mitjans -exagerant, com sempre- han qualificat de 'guerra de banderes' és que caldrà regular també, a part de l'actual legislació sobre símbols oficials, quin ús es pot donar a balcons i altres indrets emblemàtics, per tal de tenir clar tots plegats quan, com i en quines condicions s'hi poden penjar o col·locar ensenyes, banderes o símbols -els que siguin-. Així, quan algú vulgui penjar l'estelada ja sabrà què ha de fer, i a qui no li agradi ja sabrà quan pot protestar, perquè es vulnera la norma, i quan no, perquè ha perdut. I el mateix val per l'ensenya gai. 

I, reitero, que ningú m'acusi ara del que no sóc. Perquè no ho sóc.

8 comentaris:

Desierto Polaco ha dit...

Hola. Potser el problema és que quan es penja una bandera a un Ajuntament es vol donar a entendre que aquell Ajuntament (que, no oblidem, representa a tots el seus ciutadans) recolza allò que la bandera representa. Una altra cosa és que el partit polític de torn penji el que vulgui a la seva seu.

Hem sembla tant desencertat penjar a un Ajuntament la bandera estelada o la dels gais, com penjar, per exemple, la de la República o la de l'àliga.

Gambús ha dit...

Totalment d'acord, però no oblidem que aquí no ho medim tot igual. El que uns consideren acceptable per una bandera, no ho consideren per l'altra. Regulem-ho, i així ja sabrem de quin mal hem de morir. Com no es pot seguir és com fins ara, on tot depèn de la conjuntura del moment o el que és pitjor, de la voluntat o manca de voluntat d'algú.

Anònim ha dit...

Jo tampoc tinc res contra els homosexuals, és més, qui considero un dels meus millors amics ho és i comparteix amb mi la reflexió, que diu que el que no és normal és que un pais passi d´anar a la platja en banyador fins els tormells i a l´any següent totes les noies facin toppless; que un any els homosexuals hagin estat assassinats i ara la Generalitat i l´Ajuntament pengin la seva bandera als respectius balcons. D´això se´n diu fer políticca de titular

Oriol Rodríguez i Yll
Membre d´Unió--NouBarris

Gambús ha dit...

Moltes gràcies, anònim. No caiguem en l'error d'aprofitar que el Pisuerga passa per Valladolid... Jo, personalment, no tinc res en contra de que la gent vagi a la platja com vulgui, sempre i quan respecti als demés i, de la mateixa manera, m'és ben igual quina bandera penja del balcó de l'Ajuntament. El que dic és que no s'hi val que el que val per penjar la bandera de l'orgull gai un dia no valgui per penjar l'estelada el dia següent. Això és el que no val.

Anònim ha dit...

Estàs dient que el fet que l'Ajuntament pengi la bandera gai dona dret a qualsevol altre partit a penjar la bandera que vulgui ?

Per tant, si ho portem a l'absurd, un partit podria penjar la bandera nazi ? Bé, imagino que penjar la bandera nazi deu ser un delicte, per tant, per posar un altre exemple, podrien penjar la bandera de Cuba o la de EEUU?

No veig perquè el fet que l'Ajuntament pengi la bandera gai (cosa que, dit sigui de pas, no em sembla bé) dona dret a tothom a penjar la bandera que vulgui. Entenc que s'haurà de tenir en compte què és el que representa o simbolitza la bandera que es vulgui penjar...

Eskimal

Gambús ha dit...

Anònim, estic dient que, precisament perquè no pot ser que el primer que passi pel balcó de l'Ajuntament pengi el que li vingui de gust, caldria regular no només l'ús dels màstils dels edifis oficials, que ja està regulat, sinó també l'ús d'altres espais que es puguin considerar emblemàtics, com és el cas del balcó de l'Ajuntament. Precisament per evitar el que a tu et sembla malament.

Anònim ha dit...

Considero les banderes als balcons amb el mateix significat que les modificacions que es fan del mot GOOGLE a la seva web: principalment efemèrides i solidaritat.
Per aquest motiu la bandera gai es pot posar en un ajuntament que vol recordar el dia de l'orgull gai, així com l'estelada, que representa la llibertat nacional de Catalunya, es pot posar l'11 de setembre per recordar que al 1714 una nació sobirana va perdre les llibertats nacionals, les lleis pròpies del país i va patir la prohibició de la llengua i la cultura catalanes.

La celebració de la diada de Catalunya és fa l'11 de setembre per a recordar el mateix que simbolitza l'estelada. Entenc que un ajuntament o ciutadà que l'11 de setembre penja una estelada recorda la història i la pèrdua de la llibertat nacional. Atacar l'estelada és com reivindicar que no es celebri la diada l'11 de setembre pel que significa aquesta data en la història.

Tanmateix la senyera és un bon símbol per la diada de Catalunya.Un ajuntament o ciutadà que l'11 de setembre penja una senyera celebra Catalunya, i això també està bé.

Gambús ha dit...

Gràcies Tomàs,

No puc estar més d'acord amb tu. Com també crec que estaràs amb mi que, segurament amb uns termes molt semblants a com tu ho expresses, no hauria de costar gaire als partits polítics posar-nos d'acord sobre quan, com, què, en quins circumstàncies, es pot penjar d'un lloc emblemàtic de l'Ajuntament. Perquè si no caiem en l'absurd de que a mi no em sembla bé posar la bandera gai i al veí no li sembla bé posar l'estelada, i tot depèn, aleshores, de la força que tingui cadascú en el seu moment.