23 de juny 2005

SOBRE LES ELECCIONS GALLEGUES

Les coses clares: desitjava que en Fraga perdés les eleccions gallegues i desitjo que li sigui impossible formar govern i acabi la seva carrera política a l’oposició.

Dit això, però, després de veure els resultats de les eleccions gallegues del diumenge passat em plantejo si no hi ha alguna cosa que s’està fent malament o no s’està fent prou bé. És possible que algú que obté el 45% dels vots no pugui governar?

Em nego a acceptar el raonament manipulador que diu que si el 45% hi ha estat a favor vol dir que el 55% ha estat a favor del canvi i que, pertant, sí, és possible anara a parar a l’oposició amb el 45% dels vots i més de 12 punts de diferència amb el segon.

Em nego a acceptar aquest raonament perquè suposa valorar des d’un punt de vista subjectiu la voluntat del cos electoral. Els ciutadans, a les urnes, manifesten un vot en positiu. Voten a favor d’una opció política, per una opció política –aquella que senten més propera o aquella que creuen que més els convé en aquell moment o aquella que creuen que és la menys dolenta…-.

Pertant, qualsevol raonament de l’estil que apuntava més amunt és per força manipulador de la voluntat ciutadana.