25 de setembre 2007

SOBRE LES FOTOS QUE ES CREMEN DEL REI I LES QUE D'ALTRES CLOWNS D'AQUEST PAÍS PRETENEN FER-SE

Déu n'hi do el que està donant de si la Casa Reial els darrers mesos...

I abans que res, un aclariment. No sóc monàrquic, i sempre he cregut que els pobles madurs, adults, responsables, han de tenir el dret d'escollir els seus governants, també el seu cap d'Estat. No és el cas d'Espanya, per les circumstàncies històriques del segle XX d'aquest Estat.

Dit això, una primera reflexió, que podria ser la darrera del post, em porta a pensar que hi ha alguna cosa que grinyola a la Casa del Rei, una institució que generalment havia ben gestionat els efectes mediàtics de les seves actuacions, però que sembla haver perdut darrerament aquesta capacitat.
Exemples en tenim uns quants... La caricatura d'El Jueves. Les fotos de les infantes en banyador a diferents revistes aquest estiu. La setmana "horribilis" dels ducs de Lugo. I, ara, la crema de fotografies amb la cara del Rei.

Perquè passen totes aquestes coses i totes alhora? I perquè passen ara i no passaven abans?
Ja vaig escriure un altre dia -en relació a la vaga de fam de De Juana Chaos- que enlloc de criticar la posició de la oposició -que va quedar molt en evidència- em sorprenia que no es critiqués la Fiscalia General de l'Estat i, en conseqüència, i per elevació, al Ministeri de Justícia i el Govern espanyol.
Torno a les mateixes. Si la Casa del Rei és la mateixa, el Rei és el mateix, la Reina és la mateixa i el Príncep hereu és el mateix (i per molt que pretengui manar la princesa, els altres tres porten tota la vida manant i no crec que a aquestes alçades es deixin dominar per una periodista posada a cortesana), què hi ha ara de nou que no hi era abans i que, a diferència de donya Letizia, sí que pot arribar a imposar accions no volgudes a la Casa del Rei? Una Fiscalia Generali de l'Estat designada per un Govern encapçalat per un personatge populista, buit de contingut i ple de fum.

Així, perquè ningú analitza que el segrest de El Jueves és per la crítica al Govern, i no per utilitzar la caricatura dels Prínceps d'Astúries? És molt agosarat pensar que el que molesta de la portada de El Jueves és la crítica al xec per naixement, i no tant l'aparició dels Prínceps a la mateixa?

Però és que l'actuació de la Fiscalia General de l'Estat, tolerada, això sí, per la Casa Reial (que crec que no va adonar-se del mal que aquella acció podia suposar-li), acaba per generar un torrent de notícies sobre la Família Reial a la què la premsa seriosa d'aquest país mai havia estat donada, i a la que la premsa "escombraria" s'hi apunta perquè percep que "la veda s'ha obert".

I així tenim el paper couché publicant aquest estiu fotografies de les Infantes en banyador.

Evidentment no tenen res d'especial aquestes fotografies, però sí que deixen veure un detall que per a mi no és menor. Fins ara aquestes fotografies segur que es feien, però no es publicaven. I si es publicaven era en mitjans escrits considerats "no seriosos". Aquest estiu diaris seriosos i revistes del cor de les considerades també serioses, han publicat aquestes fotografies.

I no tot acaba aquí. Després hem tingut el lamentable espectacle dels "tomates", "hormigues", "norias" i demés xerrant pels descosits sobre una hipotètica crisi matrimonial dels ducs de Lugo, i tractant-los com si fossin una parella de concursants del Gran Hermano.

I, finalment, la crema de fotografies del Rei amb motiu de la seva visita a Girona. Estic convençut que no és el primer cop que a l'Estat espanyol es cremen fotografies del Rei. No em puc imaginar que a Euskadi això no hagi passat mai.

Però bé. Ve el Rei, els quatre arreplegats de sempre fan el seu número i tot hauria acabat aquí si no fos perquè la Fiscalia General de l'Estat, altra vegada, considera que hi ha delicte contra el Cap d'Estat (injúries) i inicia accions legals contra els protagonistes de la bufonada.

Conseqüència: aquells que sempre aprofiten l'avinentesa per fer-se els herois, la foto i demés, ja han vist una nova oportunitat. L'inefable Hector López Bofill i l'Uriel Bertran, imagino que entre d'altres, van participar en la concentració de protesta contra les accions de la Fiscalia General de l'Estat, i van cremar les corresponents fotografies del Rei. Ara ja anuncien que s'autoinculparan d'haver-les cremat. La Fiscalia, un cop ha iniciat el camí no podrà tirar-se enrera, i hauran acabat creant una icona no del republicanisme, sinó de l'antimonarquisme. I, un cop més, estarem donant ales als que s'obsessionen en destruir i no en construir.

Començava dient que no sóc monàrquic. Que entenc que els pobles han de poder escollir el seu cap d'Estat. En conseqüència, sóc republicà. Ara bé, sóc republicà perquè entenc que la república és símbol de poble madur, de poble adult, que té la capacitat de poder escollir el seu cap d'Estat amb normalitat.

Si qui m'ha de procurar la república ho ha de fer cremant fotografies per després fer-se el màrtir, aquesta república, se la poden pintar a l'oli, perquè seria qualsevol cosa menys llibertat, igualtat i fraternitat.