26 de setembre 2007

DELS MANIPULADORS I DELS INCAUTS

Parlàvem ahir sobre la Casa Reial espanyola i la veda oberta contra ella. I començava posicionant-me jo mateix perquè ningú entengués de les meves paraules el que no es podia entendre.

Llegeixo avui a La Vanguardia que el President ZAPATERO ha vingut a "renyar" els partits catalans i -per extensió- la societat catalana per la crema de fotografies del Rei. Condemnables. Sempre, i en tot cas. Delictiu? Sí, mentre es mantingui a la legislació vigent com a delicte el menyspreu al Cap d'Estat. Altra cosa és si això hauria o no hauria de ser delicte. És un altre debat. Però avui per avui ho és i la Fiscalia, dret a llei, està legitimada per iniciar accions contra qui cremi banderes espanyoles, fotografies del Rei. De la mateixa manera que ho hauria d'estar si es cremen senyeres (per exemple, a Reus el dia que el Reial Madrid va guanyar la darrera lliga de futbol).

Però és discreccional. La Fiscalia pot iniciar accions o pot no iniciar-les. No sempre que es crema una bandera espanyola la Fiscalia ha iniciat accions legals. I no sempre -de fet, mai- que s'ha cremat una senyera la Fiscalia ha iniciat accions legals.

Ja ho deia ahir i ho repeteixo: iniciar accions legals contra una persona per haver cremat una fotografia del Rei a Girona, tot i que es tracta d'una acció legítima de la Fiscalia, és una acció que té uns efectes polítics indiscutibles. Més concentracions, més crema de fotografies, més babaus amb vocació d'herois, etc., etc.

I la Fiscalia depèn del Ministeri de Justícia. I dubto molt que la Fiscalia inicïi determinades accions "per lliure". I, en conseqüència, que el President ZAPATERO ara aparegui i pontifiqui sobre el comportament dels qui cremen fotografies, i demani als partits catalans que "ajudin a asserenar els ànims", com si es tractés d'unes actituds generalitzades és d'un fariseïsme esfereïdor. Perquè sense l'acció del seu Govern, a través de la Fiscalia General de l'Estat, tot plegat s'hauria reduït a la crema d'una fotografia per un ciutadà anònim, i ara resulta que qui ha cremat les fotografies és un diputat al Parlament de Catalunya i un doctor en Dret Constitucional -ambdós entren a la categoria de babaus amb vocació d'herois- que no només han cremat les fotografies, sinó que ja han anunciat que no cal que la Fiscalia busqui més perquè s'autoinculpen directament.

Que la Fiscalia té elements de dret per actuar? Sí. Sens dubte. Que hauria de valorar una mica més quines passes dóna i les conseqüències que aquestes passes tenen, també.

Però, i per acabar, si després de tot plegat és el President del Govern qui acaba per aparèixer, hom comença a pensar que està tot orquestrat i ben orquestrat per fer aparèixer les més tèbies actituds nacionalistes barrejades amb accions radicals i extemporànies.

És el que hi ha.