16 de març 2008

IZQUIERDA UNIDA I LA REFORMA DE LA LLEI ELECTORAL

Izquierda Unida ha estat la gran damnificada de la polarització creixent de la política espanyola -això de la 'bipolarització' és un sense sentit, perquè ja sap tothom que pols només n'hi ha dos, i per tant només té sentit el terme 'multipolar', per explicar quelcom d'extraordinari-.

Enguany ha passat de 5 a 2 diputats, un dels quals és el d'Iniciativa per Catalunya. I, com cada elecció que li va malament, ja reclama una reforma del sistema electoral que tingui en compte que és la tercera formació en vots i gairebé és una força extraparlamentària.

A simple vista, la petició d'Izquierda Unida podria fer caure en el parany a molta gent. Com és possible que si IU té gairebé un milió de vots tingui només 2 diputats, i ERC, per posar un exemple, que en té 250.000, en tingui 3. Però els companys d'Iniciativa -especialment en Joan SAURA- els haurien d'explicar allò que ens expliquen a la gent de Convergència i Unió quan reclamem que governi el més votat: vivim en un sistema parlamentari on el poble escull, en el marc de diferents circumscripcions electorals, uns representants polítics -diputats- que són els que acaben escollint el president del Govern.

En aquest marc, que és el marc que ens hem donat, Izquierda Unida ens ha d'explicar quina mena de reforma vol plantejar. Circumscripció única? Crec que als companys d'Iniciativa per Catalunya, Ezker Batua, etc., no els acabaria d'agradar. Un percentatge mínim a nivell estatal? Tornem a estar amb les mateixes, els grans perjudicats serien les petites formacions -la majoria d'esquerres- que es presenten i són fortes en unes poques circumscripcions.

Perquè, a veure, què cal tenir més en compte, un milió de vots escampats per tot el territori estatal, que són al cap i a la fi un 3,8% dels vots a tot l'Estat, o els 180.000 vots d'Esquerra a la província de Barcelona, que suposen un 6,62% en aquesta província? El sistema actual, que jo comparteixo, dóna més importància als 6,62% localitzats a una circumscripció que no pas al 3,80% a nivell estatal, donat que els diputats s'escullen per circumscripció, i no a nivell global.

Izquierda Unida, a part de demanar la revisió del sistema, hauria de posar sobre la taula el seu sistema. Ja sé que Convergència i Unió som de "dretes i molt dolents, a part de xenòfobs i racistes", però potser que es miressin el nostre programa, on portem una proposta de reforma de la llei electoral que els podria beneficiar.