29 d’octubre 2007

INCÒGNITES: LA CONFIANÇA BAIXA, ELS VOTS PUGEN.

Publica avui La Vanguardia una enquesta la notícia de la qual titula "desciende el apoyo de los catalanes a la política de ZAPATERO hacia Catalunya". Cap sorpresa, no? Amb tot el que està caient.

La sopresa hi és, però. Perquè la mateixa enquesta també pregunta pel vot a les properes eleccions generals, en les que el cap del llista del PSOE per a ser president del Govern serà aquest mateix ZAPATERO en qui els catalans estem perdent la confiança. I resulta que el partit del senyor ZAPATERO no només no baixa, sinó que pujaria. Dos diputats. A costa d'Esquerra. La resta, tot igual. CiU 10. PP 6. ICV 2.

En una anàlisi ràpida sembla clar, doncs, que si la gestió de ZAPATERO respecte Catalunya passa del 60% d'aprovació a només el 37%, però els vots cap el mateix ZAPATERO no només no baixen, sinó que pugen (2 escons i 4 punts percentuals), no hi ha ningú que estigui capitalitzant aquest desencís en relació al president somrient i simpàtic. La mala gestió i el mal ambient no es facturen. Tot es manté en l'statu quo del 14 de març de 2004.

Una conclusió, també ràpida. Els catalans segueixen tenint clar a qui NO volen a la Moncloa: Mariano RAJOY. I davant aquest fet, també segueixen percebent que Convergència i Unió i en DURAN i LLEIDA podrien arribar a pactar amb el PP de RAJOY. Equivocats? Sí. Però en qualsevol cas és la percepció que mostra la lectura de les enquestes.

En aquesta tesitura, els catalans seguirien votant per ZAPATERO, amb tal d'evitar el retorn del PP al poder. Sí que es percep un petit canvi d'hàbit, i és que així com el 14 de març de 2004 qualsevol opció política que no fos el mateix PP o Convergència i Unió s'interpretava com agent de canvi, i tant el PSC, com Esquerra, com Iniciativa van recollir vots a cabassos, aquesta vegada, sembla ser que la ciutadania d'aquest país sí que tindria clar que per evitar, a la vegada, que en RAJOY sigui a la Moncloa i que el govern de ZAPATERO no tingui hipoteques, és important no votar partits satèlits i apostar directament pel PSOE.

És aquest fet diferent al que s'esdevenia quan era Convergència i Unió qui donava suport als diferents governs de Madrid. Ni quan es va recolzar el PSOE de GONZÁLEZ, ni quan es va recolzar el PP d'AZNAR (en el seu primer mandat) la ciutadania catalana va intepretar que era millor votar pel partit "espanyol". Va seguir apostant per Convergència i Unió, perquè s'entenia que la influència de la que disposaven l'exercien. Aquesta vegada és evident que d'influència Esquerra en tenia, però també és evident que no l'ha exercida. Conseqüència: la ciutadania, sempre segons les enquestes, apostarà directament per la marca original.

Un darrer comentari: això són només enquestes. I a les enquestes, en general, Convergència i Unió en surt malparada. Falten molts mesos, queden moltes coses per dir. Tot està en joc, encara.