02 de novembre 2007

ELS REIS D'ESPANYA A CEUTA I MELILLA



Vagi per endavant que en aquest país hi ha moltes més persones que no pas jo que coneixen les interioritats de les relacions entre els regnes d'Espanya i el Marroc.

El cert és, però, que pel que fa a les relacions internacionals i diplomàtiques -val pel Marroc i Espanya, però ho dic referint-me a un àmbit més general- quan un viatge com el del Rei a CEuta i Melilla desperta els recels que està despertant hi ha unes conclusions immediates.

Una, les relacions entre Espanya i el Marroc no són òptimes, precisament.

Dues. Si els serveis exteriors i d'intel·ligència espanyol estan ben informats -i sabien, pertant, del malestar que generaria la visita-, aleshores és que les relacions són més aviat pèssimes. Perquè si no no s'entén que informin positivament a un viatge del cap d'Estat sinó és que creuen que cal un cop d'autoritat davant Rabat.

Tres. També cap la possibilitat -no sé perquè em temo que això que ara diré és el que s'acosta més a la realitat- que els serveis exteriors i d'intel·ligència de l'Estat espanyol no hagin percebut el malestar que podria causar la visita dels Reis a les ciutats de l'altra riba de la Mediterrània, i pertant s'hagi informat positivament de la visita del Rei.

I quart, lligat amb el tercer. També és més que possible que la visita a Ceuta i Melilla s'hagi preparat com un simple viatge a l'interior del país, sense tenir en compte les opinions dels serveis exteriors.

Tot plegat, ben lamentable. Perquè en aquests moments en que la figura del Rei es vol posar en qüestió, no cal que el mateix Govern el situï en aquesta situació tant adversa, en relació a un país -el Marroc-, i a un monarca -Mohammed VI-, amb qui el Rei d'Espanya ha mantingut sempre molt bones relacions.