19 de desembre 2006

EL NACIONALISME ÉS UNA IDEOLOGIA?

Em preguntava avui: el nacionalisme és una ideologia?

I com sempre que hem faig preguntes d'aquesta mena, començo anant al Gran Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana (
http://www.grec.cat/home/cel/dicc.htm). I allí, m'hi trobo les següents dues definicions:

"Ideologia: doctrina, sistema d'idees; conjunt de conceptes, creences i ideals d'abast factual i normatiu, per a explicar els fenòmens socials. Nacionalisme: actitud política derivada directament del fet d'atribuir, en un terreny eticopolític, un valor altíssim al fet nacional o a la nació."

Si ho entenc bé, el nacionalisme no és una ideologia, sinó adjectiu d'ideologia. Hom pot ser demòcrata-cristià, i nacionalista. Liberal, i nacionalista. Conservador, i nacionalista. Socialista, i nacionalista. Ecosocialista -former comunists plus greens, que és el que dic quan sóc fora per a què la gent entengui què és ICV-, i nacionalista.

O es pot ser tot el que he dit, i no tenir "l'actitud política derivada directament del fet d'atribuir, en un terreny eticopolític, un valor altíssim al fet nacional o a la nació".

Per tant, assumir el nacionalisme com a ideologia és un error conceptual important perquè, primer, la nació se l'ha de poder defensar des de totes les "trinxeres" ideològiques, perquè no és incompatible, de fet, amb cap "trinxera" ideològica i, segon, perquè una actitud no aporta respostes als fenòmens socials, mentre que la ideologia sí que ho fa.

És això incompatible amb allò de la "casa gran"? Si s'entén això de "casa gran" com l'únic espai nacionalista, sí, és incompatible. Si s'entén això de "casa gran" com un espai nacionalista ampli, gran, però ni únic ni excloent, aleshores sí que té sentit.

Convergència i Unió com a "casa gran del catalanisme" en el segon sentit expressat al paràgraf anterior té tot el sentit històric d'aquestes dos partits catalans. No pas en l'altre.