12 de març 2007

EN JOAN FERRAN I LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Diu avui en Joan FERRAN al seu article a l'e-notícies que la manifestació del PP de dissabte passat li recorda els "vells mètodes de la dreta espanyola que varen donar lloc als enfrontaments de l'any 36, la posterior guerra civil i la dictadura". Ja ho diuen, ja, els experts en la memòria que aquesta mai pot ser històrica en sentit col·lectiu, perquè és fonamentalment personal i subjectiva.

Segons en Joan FERRAN, doncs, el violent i desgraciat final de la II República és responsabilitat de la dreta, així com la Guerra Civil i la Dictadura. I cap menció -per què?- al paper que mentre la dreta conspirava l'esquerra mantenia. L'esquerra mai és responsable de res, i menys encara del drama de la Guerra Civil. L'esquerra mai es responsable del final de la II República. I l'esquerra mai és responsable d'haver perdut miserablement la guerra, després d'haver resistit l'alçament dels militars el 18 de juliol a la majoria de les grans ciutats de l'Estat espanyol. No. L'esquerra mai és responsable de res. Per això és tant i tant irresponsable.

Joan FERRAN, qui és responsable de la mort del bisbe IRURITA i de tants altres a la txeca de Sant Elies? La dreta, oi? I qui és responsable de l'exili d'en CARRASCO i FORMIGUERA, que al final és el que el va posar en mans d'en FRANCO i, pertant, el que el va portar al paredó? La dreta, també? I qui és responsable de l'assassinat dels germans BADIA o de l'Andreu NIN? També la dreta?

El que deia. L'esquerra, tant irresponsable com sempre.