22 de gener 2008

HI HA ALGÚ QUE S'EQUIVOCA

S'acosten les eleccions, i els mitjans comencen a publicar enquestes. Alguns comprovaran el 9 de març que han encertat. Els més comprovaran que no n'han donat ni una.

De moment, un parell d'aspectes a destacar.

Primer, res està decidit pel que fa als dos grans partits d'abast estatal. El PSOE porta un lleuger avantatge, però són masses les províncies en les que un grapat de vots pot fer perdre'ls un diputat. Per tant, atenció.

Segon, CiU es mou, segons les enquestes, entre 8 i 11 diputats. Esquerra entre 5 i 6. Per tant, tendència clara a la baixa d'Esquerra. Indefinició pel que fa a CiU. Hom pot pujar o baixar, i la magnitud de la pujada i la baixada poden ser matisades pel resultat final, però hom no pot pujar i baixar alhora. Per tant, en les dades de CiU hi ha "gat amagat".

Un tercer aspecte, que em fa mirar encara amb més escepticisme el resultat que donen a CiU les enquestes: quan es demana pels trets de cada candidat, i per la valoració general, en DURAN arrassa. És el polític més ben valorat des de fa mesos. Se'l considera qui millor defensarà els interessos de Catalunya i qui ho farà de manera més coherent. I no pels pèls, sinó amb uns resultats respecte els seus competidors a Catalunya que farien posar vermell més d'un o més d'una.

Tot amb tot, però, si al final els mitjans es limiten a la feina fàcil, que és reflectir un "tête a tête" entre ZP i RAJOY, ja veurem com totes aquestes valoracions aguanten aquest bipartidisme mediàtic.

Temps al temps.