29 de gener 2008

LA IMPORTÀNCIA DE SER IMPORTANTS

Un parell de comentaris ràpids de política internacional.

Segueixo amb atenció les primàries demòcrates. Reconec que les republicanes no em criden gaire l'atenció. Ni els discursos, ni els candidats. De les demòcrates reconec les meves simpaties per OBAMA, malgrat que sóc dels que crec que Bill CLINTON va ser un gran president i que la Hillary no ho faria malament. Però l'OBAMA posa sobre la taula un estil de fer política, construint, unint, que va molt més en la línia de com veig jo el servei públic.

Després de l'inici fulgurant a Iowa, i les frenades relatives a Nevada i New Hampshire, l'OBAMA ha tornat a guanyar a Carolina del Sud. Està bé. Però el més important, des del meu punt de vist, no és tan la victòria a Carolina del Sud -on per altra banda ja comptava amb guanyar- com el fet que la família KENNEDY ja hagi manifestat les seves preferències per l'OBAMA. Tothom diu que JFK va ser un punt d'inflexió a la política nordamericana, que va suposar un abans i un després. Crec que el discurs que planteja l'OBAMA va en la mateixa línia. A veure si se'n surt.

Una segona nota. Publica avui La Vanguardia que BROWN, MERKEL, SARKOZY, BARROSO i PRODI es reuneixen avui per parlar de la crisis financera d'abast global. RODRÍGUEZ ZAPATERO queda al marge. Un nou exemple que la política exterior de ZP ha estat molt ideològica i molt poc política i, per tant, quan venen magres i cal prendre decisions, els països importants el deixen de banda.

Ja ho he dit un parell de dies... L'agenda econòmica va prenent volada i el PSOE no sap com parar-ho. I quan més intenten resistir-se, més s'enfanguen. La mateixa notícia de La Vanguardia ho insinua. A La Moncloa estan molt nerviosos perquè no voldrien parlar d'economia -és el camp on el PP és menys radical i més centrat- i veuen que no només l'agenda de campanya, sinó l'agenda internacional no para de parlar d'economia. I a més a més, l'agenda internacional els deixa al marge. ZP no compta per arreglar la crisis.