14 de setembre 2006

EL RECTOR DE LA SORBONA I EN GRAUPERA

Continuant amb l’article d’en GRAUPERA, val la pena recordar l’entrevista que li feien fa uns mesos a La Vanguardia al rector de La Sorbona, Jean-Robert PITTE.

Només unes perles, per no entretenir-vos massa:

“He criticat la demagògia d’aquells que haurien de dir la veritat i no la diuen. No es pot obligar a una empresa a contractar. No dir això és confondre als joves. No es pot deixar creure als joves que tenen dret a un lloc de treball i a un contracte indefinit només sortir de la Universitat. Les coses mai han funcionat així. És totalment surrealista, està fora de la realitat de l’economia. Em sorprèn que cap polític ho digui clar.”

“El nostre sistema educatiu és arcaic, inadequat per a les demandes del mercat de treball. A les aules s’imposa una visió falsa de les coses, una il·lusió. Molts professors de secundària, però també de l’ensenyament superior, detesten l’empresa, consideren que aquesta existeix per explotar els treballadors i obtenir uns beneficis escandalosos. És una idea molt extesa a França.”

“Jo estava en contra del moviment de maig del 68. Jo venia d’una família modesta, que va haver de fer un gran esforç per a què jo estudiés. Allò era un moviment de nens de casa bona, de fills de la burgesia, per als quals era molt fàcil fer la revolució. La diferència entre aquell moment i ara és que aleshores era molt fàcil trobar feina, i avui és molt dificil.

“Els estudiants tenen avui un discurs ideològic d’un arcaisme increïble, un discurs arqueomarxista fora del temps. Aspiren a què l’Estat els ho doni tot resolt. Rebutgen el risc, tot el que exigeix un esforç de superació. Molts d’ells tenen vint anys amb una mentalitat de seixanta.”