25 de setembre 2006

ENQUESTES I DETALLS

Les enquestes segueixen en la línia mantinguda durant tot el mes de setembre, que es podria resumir en un aventatge clar –no substancial- de Convergència i Unió, així com una clara tendència a favor d’un canvi de govern a Catalunya.

MONTILLA i companyia ja han manifestat que, en qualsevol cas, amb les enquestes a la mà també els surten els números, ja que no els importaria reeditar el tripartit –fòrmula de govern que cada setmana surt més malparada a les enquestes-.

En DURAN i en MAS ja han manifestat que no val a badar, i que refiar-se ara seria el pitjor que es podria fer. Des de Convergència i Unió, i les manifestacions d’uns i els silencis d’altres reforcen les tesis nacionalistes, es dóna per fet que si no s’obté un resultat que impedeixi el tripartit, hi haurà tripartit i, en conseqüència, demanen ara sí i ara també un resultat contundent.

Malgrat tot plegat, el darrer racòmetre –que en línies generals no canvia la tendència- si que mostra unes dades que valdrà la pena analitzar en les properes setmanes.

Per un costat, el percentatge d’enquestats que s’inclina per un govern en solitari de Convergència i Unió sembla que es consolida al voltant del 17%, mentre que l’aposta pel tripartit va a la baixa i en tres setmanes ha passat del 18,6% al 15,8%. En canvi, les combinacions de govern en les que CiU és present semblan estabilitzar-se al voltant del 43%, mentre que les combinacions de govern en les que el PSC és present se situen per sobre del 49%. Tot i que això s’explica perquè el PSC pot formar govern amb tots els partits de l’arc parlamentari menys el PP, i a més compta amb la possibilitat de formar un tripartit, mentre que CiU pot formar govern amb tothom menys amb ICV, però no té a l’abast altra forma de govern a l’estil del tripartit.

Bé, deixant al marge aquestes dades, n’hi ha una altra que també cal analitzar com evoluciona en les properes setmanes. Així com el percentatge de gent que es manifesta a favor del canvi ha crescut setmana rera setmana, quan es fa elegir entre en MAS i en MONTILLA, en aquesta darrera setmana aquest darrer sembla que recupera terreny, i en MAS perdria 4,9 punts (o en MONTILLA els recuperaria, tant li fa). Alhora, pel que fa a la preferència de vot, el PSC pujaria 6 centèssimes (de 27,64 a 27,7), mentre que CiU baixaria 2 dècimes (de 36,61 a 36,41). Moviments, doncs, molt lleugers.

Doncs bé, ja veurem per on van els trets la setmana vinent. De moment, si al racòmentre hi afegim l’anàlisi de les enquestes de El Periódico (21/9/2006) i La Vanguardia (24/9/2006), veurem que les forquilles ballen entre 50 i 53 per CiU, entre 37 i 41 pel PSC, entre 19 i 21 per ERC, entre 12 i 14 pel PP i entre 9 i 13 per ICV.

Un panorama que, en qualsevol dels casos, permetria aritmèticament la reedició del tripartit. Altra cosa és que hi ha d’allò del “pacte del tabac” i demés. Però això ja és política ficció.